Nasz numer 1. - Pomarańcza

Pomarańcza jest wielkim sojusznikiem systemu odpornościowego dlatego jest skuteczna w profilaktyce przeziębień i innych infekcji. Oczyszcza I nawilża organizm. Trzyma układ nerwowy w ryzach, dzięki czemu jest skuteczna w leczeniu nerwowości, niepokoju i bezsenności.
Inne pomarańczowe zalety to zapobieganie zaparciom, dolegliwościom trawiennym, pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego, ułatwia wydalanie zbędnych produktów przemiany materii, wpiera układowi odpornościowy w zwalczaniu wszelkich infekcji;
 
Witaminy: B, C i P.
 
Minerały: wapń, magnez, fosfor i potas
 
W botanice, pomarańcza odnosi się do jednego z kilku typów małych zimozielonych drzew lub krzewów dającego okrągłe owoce z rodziny cytrusów. W szczególności odnosi się do słodkiej pomarańczy ust Citrus Sinensis lub Sewilli, kwaśnej lub gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium )
 
Citrus to rodzaj roślin kwiatowych w rodzinie Rutaceae i potoczna nazwa jadalnych owoców tego rodzaju. Inni członkowie rodziny to m.in. cytryny, limonki cytrusy, grejpfruty, pomelo i mandarynki. Pomarańcza jest hybrydą wyhodowaną w czasach starożytnych prawdopodobnie z pomelo (Citrus maxima) i mandarynki (Citrus reticulata). Jest relatywnie małym drzewem kwitnącym. Osiąga około 10 metrów wysokości. Ma błyszczące zimozielone liście, ułożone na przemian, owalnego kształtu, długości 4 do10 cm.
 
Białe kwiaty wydają na ogół bardzo intensywny przyjemny zapach. Chociaż pomarańcza wywodzi się z w Azji Południowo-Wschodniej, drzewa kwitną na całym świecie w ciepłych strefach klimatycznych, w tym Brazylii, Portugalii, Meksyku, Indiach, Hiszpanii, Afryki Północnej oraz Stanów Zjednoczonych .
Pomarańczowy owoc i kwiat służą samemu drzewu w dążeniu do reprodukcji, stanowią one również pokarm dla zwierząt, w tym owadów zapylających oraz są wykorzystywane przez ludzi ze względu na swoje wartości odżywcze oraz walory estetyczne, zapachowe, smakowe.
 
Kwiaty pomarańczy są używane do dekoracji, a olejek pomarańczowy jest wykorzystywany do przyprawiania jedzenia i napojów oraz do produkcji perfum odżywek do drewna i 

Pomarańcza

środków czyszczących. z jedzeniem i piciem oraz dodanie zapachu do takich produktów jak perfumy, odżywki do drewna i środków czyszczących. Smak jest jedynie jednym z pożądanych
atrybutów pomarańczy, najbardziej ceniona jest jako bogate źródło witaminy C, błonnika i kwasu foliowego.
 
Słowo "Orange" ostatecznie pochodzi od sanskryckiego "naranga", który pochodzi z Tamil Naru ("pachnący") Owoce zazwyczaj ma 11 pojedynczych części wewnątrz, a w języku tamilskim, słowo "Orangu" przekłada się na 6 i 5, sugerując 11. W wielu językach, jest znany jako "chińskie jabłko".
 
Najbardziej znane odmiany pomarańczy to:
  • Pomarańcza bergamota (bergamota, bergamotka) (Citrus bergamia Risso & Poit., Citrus aurantium ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex
  • Engler);
  • Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka (Citrus sinensis (L.) Osbeck, syn. Citrus aurantium L. var. dulcis L., Citrus auriantum var. sinensis L.);
  • Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna (Citrus aurantium L., Citrus aurantium subsp. amara Engler)
  • Pomarańcza limeta (limeta, pomarańcza limeta) - (Citrus limetta Risso)
  • Pomarańcza olbrzymia (pompela) (Citrus grandis L.)?

Natomiast powszechnie znane gatunki słodkiej pomarańczy to:

  • malinowe słodkokwaśne, o krwistoczerwonym miąższu, białe (Valencia, Maltańska, Jaffa), o białawożółtym miąższu i jasnopomarańczowej skórce. Ow
  • owoce mają smak kwaskowaty i zawierają dużo pestek.
  • pępkowe mają bardzo słodki miąższ, tym samym należą do najsmaczniejszych, Owoc, wieńczy, dodatkowy, nierozwinięty owoc, tzw. pępek, który powstał na tej samej osi, z dodatkowych owocolistków. Miąższ daje się łatwo oddzielić od skórki i na próżno szukać w nim pestek.
  • cukrowe mają bardzo słodki miąższ, nie zawierający kwasów. Paradoksalnie nie są smaczne.

 

Świeży sok pomrańczowy ma mnóstwo witaminy C. Jest dostępny zawsze i wszędzie, ponieważ sezon na pomarańcze trwa cały rok. Zmieniają się jedynie lokalizacje, w których w danym momencie trwają zbiory.

Spora część naszych Klientów zastanawia się czym różni się sok świeżo wyciśnięty (który oferujemy), od tego który można kupić w kązdym sklepie , dużo taniej. Otóż wyciskany przez nas sok, nie zawiera żadnych dodatków, zachowuje kolor i smak świeżego owocu. Nie pozbawiamy go niczego, jednocześnie nic do niego nie dodając. Świeży sok ma największe wartości odżywcze, zawiera miąsz i cząstki pomarańcz z których go wyciskamy. To powoduje, że jest bogaty w błonnik i bioflawonoidy.
Sok, który każdy z Waz może nabyć w sklepie przwyższa nasz pod względem trwałośći oraz liczby składnków. W promocyjnej cenie mogą nabyć Państwo produkt z ok. 1/3 prawdziwego soku(koncentratu) utrwalony termicznie, z dodatkiem cukru (100g/l), reszta to woda i przecier z pomarańcz i oczywiście barwniki. Prawdziwa okazja. Wybór oczywiście należy do Was.

Gdybyście jednak zdecydowali się na sok ze świeżych owoców, pragniemy dać Wam kilka rad, które może pomogą Wam no. w dobraniu odpowiednich owoców do wyciśnięcia szklanki świeźego, pysznego soku:
Pomarańcze sokowe (te najmniejsze, o cienkiej skórce, i bogatych w pestki), różnią się od siebie pod względem smaku, w zależności od miejsca pochodzenia. Naszym zdaniem najlepszą odmianą " jest Jaffa, pochodząca z Hiszpanii lub Izraela. Wiosną i na początku lata szukaj pomarańczy pochodzących z Hiszpanii, sprzedawanych pod nazwą Walencja. Warto wiedzieć, że zimą pomarańcze mają więcej witaminy C niż latem, a wiosną są zasobniejsze w błonnik i biologicznie cenne związki: bioflawonoidy. Sok pomarańczowy doskonale komponuje się z innymi cytrusami w pysznych, orzeźwiających koktailach, Najlepiej łączy się z sokami swoich cytrusowych kolegów: cytrynami, mandarynkami, grejpfrutami. Polecamy również mieszanki z dynią i marchewką.
Te owoce i warzywa wzbogacają sok pomarańczowy w witaminę C, błonnik i beta-karoten.  W trosce o Wasz wrażenia estetyczne nie polecamy miksowania soku z pomrańcz z czerwonymi owocami (tj. truskawki, poziomki, maliny, jagody). Nie należy łączyć soku pomrańczowego z sokiem z ananasa, bo zawarte w nim enzymy rozłożą witaminę C!
 


Wartośći odżwycze świeżego soku pomarańczowego:

Wartość energetyczna w 1 porcji [100 ml]: 45,00 kcal
Białko w 1 porcji [100 ml]: 0,70 g
Węglowodany w 1 porcji [100 ml]: 10,40 g
Tłuszcz w 1 porcji [100 ml]: 0,20 g

Dodaj komentarz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.